Friday, June 28, 2013

Krmenadle sa anisom

Krmenadle sa anisom



Potrebno je:
oko 1.25 kgr krmenadle, bez kostiju (uzeti nesečenu krmenadlu);
3 čena belog luka, isečenog na deblje listiće;
2 kašičice grubo mlevenog bibera;
2 kašike semenki anisa, grubo izgnječenih;
1 glavica anisa;
4 manja crna luka;
2 velike portobelo pečurke (ili oko 250 gr šampinjona);
2 tvrdje kruške;
2 - 3 kašike maslinovog ulja;
1 šolja crnog vina;
1 šolja govedje supe;
2 kašičice listića svežeg ruzmarina ili oko 1 kašičica sušenog;
1 kašika hladnog butera, isečenog na manje kockice;
so i biber po ukusu.

Priprema:
Tankim nožem zaseći meso i u te zaseke ubaciti beli luk (špikovati). Meso uvaljati u mešavinu grubo mlevenog bibera, soli i semenki anisa. Meso staviti u sredinu podmazane posude u kojoj ce se peći (djuveča).
Iseći glavicu anisa na šire pločice (debljine oko 1 cm), ali kroz koren, tako da mu se listovi drže zajedno. Blanširati ga u ključaloj vodi oko 5 minuta, izvaditi iz vode i dobro ocediti. Luk iseći na četvrtine, kroz koren (da ostanu listovi u celini). Svaku portobelo pečurku iseći na 8 delova (ili šampinjone na 2 - 4 dela). Oljuštiti, osloboditi semenki i iseći svaku krušku na 8 kriški. Mešavinu anisa, luka, pečurki i krušaka preliti maslinovim uljem, posoliti i pobiberiti i rasporediti oko mesa.
Posudu sa mesom i povrćem pokriti alu - folijom i peći u rerni na 325 F (160 C) oko 1,5 do 2 sata. Posle 1 sata skinuti foliju i nastaviti sa pečenjem. Kada se meso ispeče, izvaditi ga iz posude, a takodje i povrće, i drzati ga na toplom mestu.
Sos:
sok od pečenja naliti vinom, supom, dodati ruzmarin i dovesti do ključanja. Smanjiti vatru i polako krčkati dok se zapremina ne smanji na 1 šolju (250 ml). Polako umešati buter i nekoliko listića majčine dušice - timijana.
Servirati isečeno meso, okolo rasporediti povrće, i meso preliti sosom. (Recept je za 6 porcija).
Kao prilog, servirati gratinirani krompir.

0 comments:

Post a Comment